Laparoskopia (odstránenie fibroidov)

Podstúpil som laparoskopiu, ale museli posúdiť stav vajcovodov (bola tu otázka na jeho odstránenie). Potrubie sa však ukázalo ako priechodné. Potom sa myóm odstránil, bol mimo maternice. Mesogel bol tiež aplikovaný (ako sa nazýva), nedáva vzhľad relapsov. Boli prepustení, aby pili dyufastón. Ležel som 4 dni v nemocnici, potom 2 týždne práceneschopnosti. Zle z anestézie.
Otehotnela pre druhý cyklus.

Dievča ležalo so mnou, mala zdravú myómu, veľkosť hlavy novonarodeného dieťaťa. Nedokázala ho odstrániť laparom, podstúpila operáciu brucha.

Recenzie na odstránenie maternicových fibroidov laparoskopicky

Laparoskopia maternicových fibroidov je moderná, minimálne invazívna metóda, ktorá vám umožňuje odstrániť tento nádor bezbolestne a bez traumy do brušnej dutiny. Celý zákrok sa vykonáva v anestézii pomocou špeciálneho prístroja - laparoskopu, pomocou ktorého sú odstránené všetky novotvary. Vykonanie tejto operácie nezbavuje ženu schopnosti stať sa matkou, zatiaľ čo zlepšuje jej celkový stav a vylučuje príznaky choroby. Ďalšou výhodou laparoskopického odstránenia fibroidov je absencia stôp po tele po všetkých manipuláciách..

Príčiny a príznaky fibroidov

Hlavné dôvody tvorby a ďalšej tvorby fibroidov v ženskom tele sú tieto:

  • hormonálne poruchy, ktoré sa vyskytli v tele, a nielen v stave pohlavných hormónov;
  • dedičnosť;
  • nedostatok zmeškaných tehotenstiev;
  • neadekvátny sex s nedostatkom orgazmu, prerušený pohlavný styk;
  • poškodenie maternicovej sliznice počas diagnostických postupov a umelé ukončenie tehotenstva;
  • nadmerná fyzická aktivita pri ťažkom zdvíhaní;
  • s nadváhou nadbytočným tukovým tkanivom.

Prítomnosť ktoréhokoľvek z týchto faktorov samozrejme nie je priamou príčinou, ktorá môže vyvolať tvorbu myomatóznych uzlín, ale ak je prítomných niekoľko z nich naraz, zvyšuje sa pravdepodobnosť rozvoja myómov..

Charakteristickým znakom tohto patologického stavu sú nedostatočne výrazné prejavy, preto myóm sa často nedá zistiť na začiatku jeho vzniku. Ak sa však žena stará o svoje zdravie a pravidelne navštevuje gynekológa, pokročilé formy nádoru jej neohrozia.

Napriek tomu by sa nemali prehliadať ani menšie príznaky, ako napríklad:

  • vznikajúce acyklické krvácanie so silnou stratou krvi;
  • bolesť ťahového charakteru v dolnej časti brucha, ktorá vyžaruje do spodnej časti chrbta, do krížovej kosti alebo konečníka;
  • výskyt záchvatov bolesti vo forme kontrakcií počas menštruácie;
  • neschopnosť otehotnieť pri pokusoch bez použitia antikoncepcie;
  • ťažkosti pri pohybe čriev so zvýšenou nutkaním na močenie.

Tieto príznaky najčastejšie sprevádzajú veľké fibroidné uzliny a môžu sa vyskytnúť aj vtedy, keď je nádor lokalizovaný na určitých miestach na povrchu maternice, keď začína narúšať fungovanie blízkych orgánov. Na základe týchto príznakov sa predpisujú diagnostické testy, z ktorých jedným je ultrazvukové vyšetrenie, ktoré môže potvrdiť diagnózu alebo sa uistiť, že neexistujú žiadne myomatózne uzliny..

Čo je to laparoskopia

Laparoskopická metóda je chirurgický prienik do brušnej dutiny bez rezu. Metóda spočíva v použití niekoľkých malých vpichov v pobrušnici, čo umožňuje odstránenie uzlov na maternici pod kontrolou videokamery. Vďaka malému traumatizovanému povrchu zostávajú malé jazvy prakticky neviditeľné a možnosť vzniku infekcie prieniku patogénnej mikroflóry je výrazne znížená..

Laparoskopia sa vykonáva pod vplyvom celkovej anestézie, pretože postup vyžaduje úplnú relaxáciu svalov na bruchu a bránici. Pacient podstúpi vpichy použité na prístup na miesto operácie a chirurg môže sledovať ďalší priebeh operácie na obrazovke monitora.

indikácia

Na operáciu odstránenia fibroidov sú potrebné dobré dôvody, často nádor nie je aktívny a môže sa ponechať, pričom sa sleduje charakter jeho stavu. Odstránia sa iba tie myomatózne nádory, ktoré sa stávajú hrozbou pre zdravie pacienta.

Pre laparoskopiu existujú konkrétne indikácie, predovšetkým:

  • rýchle zvýšenie veľkosti nádoru;
  • deformácia tela maternice v dôsledku tlaku vyvíjaného rastúcimi uzlinami myómy;
  • uzly s komplexnou štruktúrou a špeciálnou štruktúrou;
  • myomatózne uzly, ktoré zasahujú do tehotenstva;
  • myomatózne podzemné uzly;
  • krvácanie so silnou stratou krvi, ktorá je príčinou vzniku anémie;
  • stlačenie orgánov umiestnených vedľa maternice, čo narúša ich plné fungovanie.

Metóda sa uplatňuje na malé uzly od 4 do 6 centimetrov, ktoré sa tvoria na povrchu maternice. Príliš veľké uzly a tie, ktoré sa vytvárajú na miestach neprístupných na použitie endoskopu, sa odstránia inými operačnými metódami, inak nemožnosť kontrolovať priebeh operácie môže spôsobiť vnútorné krvácanie..

Funkcie operácie

Laparoskopia je operačná metóda liečby zameraná na odstránenie myomatóznych uzlín pomocou zariadenia na to určeného. Je známe, že akýkoľvek typ operácie zahŕňajúci excíziu myomatózneho nádoru spôsobuje významné poškodenie tkanív brušnej dutiny, ktoré sa nie vždy rýchlo a bez komplikácií hoja. Laparoskopické odstránenie sa vykonáva bez rezov a nepoškodzuje peritoneum v rovnakom rozsahu ako brušný chirurgický zákrok, pričom sa používajú iba malé vpichy, čo nám umožňuje považovať túto operáciu za nízko-traumatickú a šetrnú vo vzťahu k pacientovi..

Kontraindikácie pre laparoskopiu

S obrovským počtom výhod, ktoré sú k dispozícii, existujú určité stavy tela, keď je táto metóda kontraindikovaná. Musia sa vziať do úvahy pri rozhodovaní, či majú byť odstránené myómy a určiť možnosti použitia jednej alebo druhej metódy..

Laparoskopia sa nevykonáva v týchto prípadoch:

  • prítomnosť patologických porúch v stave pľúc, srdcových alebo cievnych zmien;
  • utrpel srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu;
  • poruchy zrážania krvi;
  • v prítomnosti kýly;
  • odchýlky hmotnosti pacienta v jednom alebo druhom smere;
  • myomatózne uzly sú príliš veľké;
  • patológia v stave obličiek alebo pečene;
  • onkologické procesy vyvíjajúce sa v jednom z panvových orgánov.

V tomto prípade musíte použiť iné chirurgické metódy, ktoré môžu byť traumatickejšie, ale napriek tomu celkom účinné. Ktorý z nich by mal uprednostňovať, určí lekár na základe vyšetrenia a existujúcich indikácií.

výcvik

Počas prípravy na nadchádzajúcu operáciu musí pacient zložiť testy a získať ich výsledky, ako aj načúvať potrebným odporúčaniam lekára a uistiť sa, že ich budete dodržiavať, konkrétne:

  • neumožňujú intímne vzťahy bez použitia antikoncepcie;
  • odmietnuť vziať jedlo a vodu najmenej 12 hodín pred operáciou;
  • 3 dni pred operáciou nejedzte potraviny, ktoré prispievajú k nadúvaniu v črevách;
  • pred zákrokom je dôležité vyčistiť črevo klystýrom.

Existujú ďalšie požiadavky na každého pacienta individuálne, v závislosti od stavu jeho tela. Všetky vzniknuté otázky je potrebné vyriešiť s lekárom..

Prevádzkové fázy

Myomektómia začína anestéziou a to sa dá urobiť dvoma spôsobmi vo forme celkovej anestézie a epidurálnej. Potom sa urobia vpichy na určitom mieste pobrušnice a prostredníctvom nich sa zavedú potrebné nástroje. Na vytvorenie priestoru medzi orgánmi sa steny peritonea zdvihnú zavedením oxidu uhličitého. To umožňuje voľný prístup k operovanému orgánu bez rizika poškodenia susediacich vnútorných orgánov. Vstrekovaný plyn nemá škodlivé účinky na organizmus a po manipulácii sa odstráni.

Ďalšou fázou je vedenie laparoskopu, pomocou ktorého sa vykonáva vizuálna kontrola operácie a určuje sa presné miesto pre ďalšie vpichy. Ďalším krokom je odrezanie uzla alebo odstránenie celého orgánu v závislosti od účelu chirurgického zákroku.

Vďaka tejto metóde je celý postup rýchly a bezbolestný. Po zotavení z anestézie sa pacienti zvyčajne cítia dobre a nasledujúci deň sa začínajú pohybovať nezávisle, čo bráni tvorbe bolestivých adhézií..

Výhody laparoskopie pre fibroidy

Použitie laparoskopickej metódy sa používa nielen na odstránenie fibroidov, ale aj počas mnohých chirurgických zákrokov, pretože má množstvo výhod:

  1. Minimálne riziko zranenia a záruka pri absencii závažných komplikácií, ktoré často vznikajú pri použití iných metód.
  2. Nízky stupeň bolestivých prejavov po ukončení operácie, rýchly prechod pooperačnej rehabilitácie.
  3. Rýchle zotavenie reprodukčných orgánov s minimálnym rizikom adhézie a pooperačného krvácania.
  4. Operácia šetrí orgány, čo je obzvlášť dôležité pre mladé ženy.
  5. Rýchly návrat schopnosti žiť nezávisle po operácii, na štvrtý deň môže pacient opustiť zdravotnícke zariadenie.
  6. Minimálne riziko recidívy s tvorbou nových myomatóznych uzlín.

Nemenej dôležitou výhodou laparoskopie pre väčšinu žien je absencia jaziev a jaziev na tele, ktoré po operáciách pri použití tradičného chirurgického zákroku zostávajú vždy po operáciách..

Možnosť komplikácií

Napriek všetkým výhodám metódy a minimálnemu riziku komplikácií zostáva určitý podiel na ich výskyte. Najčastejšie sa to prejavuje poškodením vnútorných orgánov alebo ciev, ktoré ich kŕmia počas používania a pri prenikaní nástrojov.

Počas laparoskopie sa vyskytujú aj ďalšie možné poruchy obvyklého stavu:

  • respiračné poruchy;
  • tvorba hematómov na povrchu tela maternice;
  • penetrácia patogénov infekčných chorôb s ďalším rozvojom infekcií;
  • nesprávne zošívanie.

Občas sa môžu vyskytnúť komplikácie špecifickej formy vo forme krvácania z maternice alebo tvorby peritoneálnej kýly. Príznaky nepohodlia sa môžu vrátiť vo forme miernych bolestí pri ťahaní, ktoré po operácii vymiznú, ale môžu sa znova objaviť počas celého obdobia zotavenia. Odstránenie fibroidných uzlín vytvorených v dolnej časti tela maternice môže poškodiť močový mechúr močovodmi a niektorými črevami..

Pooperačné obdobie

Obdobie po operácii si tiež vyžaduje osobitnú pozornosť voči vám a vašim pocitom. Predovšetkým je potrebné zaistiť správne fungovanie čriev s prevenciou zápchy a bez podráždenia. Z tohto dôvodu je dôležité dodržiavať stravu, jesť jedlo v malých porciách..

Je dôležité zahrnúť do ponuky viac potravín s vysokým obsahom vlákniny, aby ste sa vzdali pikantných, mastných potravín a alkoholu.

Je dôležité si uvedomiť, že obnova fyziologických funkcií počas rehabilitačného obdobia je pre každého iná, takže by ste nemali panikáriť, ak k tomu dôjde u niekoho iného ako u iných..

Počas regeneračného obdobia je potrebné opustiť fyzickú aktivitu, počas ktorej sa môžu zúčastňovať brušné a panvové svaly. Po úplnom obnove tela bude možné plávanie, dlhá prechádzka a použitie liečebných cvičení.

V niektorých prípadoch je možné nosenie obväzov odporučiť jeden až dva mesiace po odstránení, ale ak je to v konkrétnom prípade potrebné, je lepšie sa poradiť so svojím lekárom..

Krvácanie a výtok po laparoskopii

Po určitej dobe po operácii (zvyčajne do 3 až 4 týždňov) sa môže vyskytnúť vaginálny výtok, ktorý má iný charakter. Spravidla nie sú bohaté, priehľadné, s malými pruhmi krvi. Tento stav sa považuje za normálny stav a nemal by sa obťažovať, pretože týmto spôsobom je telo zbavené krvných častíc a iných látok získaných počas operácie..

V tomto okamihu je obzvlášť dôležité dodržiavať všetky hygienické požiadavky a je potrebné to robiť obzvlášť opatrne. Aby sa zabránilo šíreniu infekcií, je potrebné vzdať sa pohlavného styku za toto obdobie a akékoľvek iné.

Upozorniť by sa mal iba výskyt intenzívnejšieho krvavého výtoku s krvnými zrazeninami, pretože to slúži ako istý znak vnútorného krvácania. Tento stav je nebezpečný a vyžaduje si okamžitú pozornosť gynekológa. V niektorých prípadoch, keď sa intenzita krvácania nezníži, sprevádzaná bolestivými kontrakciami, je lepšie zavolať sanitku..

Nepríjemný zápach výtoku a zmena ich farby na hnedý, žlto-zelený odtieň najčastejšie naznačujú vývoj bakteriálnej infekcie. Pretože v období po operácii musí žena brať určité lieky, ktoré prispievajú k narušeniu jej vlastnej mikroflóry, významne to oslabuje imunitný systém a zvyšuje aktivitu patogénnych baktérií. V žiadnom prípade by ste to nemali nechať bez dozoru v nádeji, že všetko pôjde samo o sebe, kvôli nevyhnutnej liečbe musíte okamžite kontaktovať špecialistu. V opačnom prípade sa patologický proces začne vyvíjať a rozširovať do vnútorných orgánov umiestnených v blízkosti maternice, čo môže mať vážne následky, ktoré často ohrozujú nielen zdravie, ale aj život pacienta..

Spätná väzba k operácii

Vaše komentáre a výsledky odstránenia maternicových fibroidov môžete zanechať laparoskopicky v komentároch nižšie, budú užitočné pre ostatných používateľov.!

Tatiana, 32 rokov

Môj myóm bol už dosť veľký, keď náš gynekológ odporučil (a veľmi vytrvalo) ho odstrániť laparoskopicky. O tejto metóde som predtým nemal tušenie, ale po prečítaní recenzií a všeobecne lekárskej literatúry v tejto veci som sa upokojil a súhlasil. Samozrejme, zostali určité pochybnosti o malých vpichoch, ktoré by sa tam mohli prerušiť - bez toho, aby ste niečo videli. Lekár pokojne vysvetlil, že operácia sa odráža na monitore, kde je možné všetko podrobne vyšetriť. Výsledkom bolo, že boli odstránené tri myomatózne útvary, punkcie sa veľmi rýchlo zahojili, ale niektoré symptómy som cítil takmer dva mesiace a menštruácia prišla až o štyri mesiace neskôr..

Myslím si, že ak existujú náznaky na odstránenie, je lepšie sa ihneď dohodnúť, pretože tomu sa nedá vyhnúť a ľahšie sa dá odstrániť malý myóm, tak lekár, ako aj pacient..

Valentina, 46 rokov

Pred 4 mesiacmi som mal laóm odstránený laparoskopickým chirurgickým zákrokom, v tom čase to bolo asi šesť týždňov, myóm ma príliš neobťažoval, ale rástol. Celý zákrok sa uskutočnil v celkovej anestézii a trval asi štyridsať minút. Pooperačné zotavenie bolo ťažké, očividne som dostal infekciu, výtok začal zápachom, musel som sa liečiť po dlhú dobu. Teraz sa zdá, že všetko je normálne, ale ako sa zdá, bolo by lepšie nerobiť to, strávil som takmer mesiac v nemocnici a lieky som prešiel cez seba - veľa.

Sophia, 34 rokov

Laparoskopia sa nepoužívala veľmi dlho, ale keďže sa často používa, táto metóda bola vypracovaná na jemnosti. Hlavnou vecou nie je oneskorenie operácie a nezhoršenie vášho stavu, inak to môže byť príliš neskoro. Urobia brušnú operáciu, podobne ako môj sused, odrežú žalúdok, pripojí sa infekcia, svracajúca sa rana - v dôsledku toho som musel reoperovať a odstrániť maternicu.

Zaujímavé video: Laparoskopická rýchlo rastúca myomektómia uzlov

ZB, laparoskopia na odstránenie fibroidov, ak je to možné pomocou povinného zdravotného poistenia?

Dovoľte mi povedať svoj príbeh))) Od roku 2005 som mal fibroid, bol 1,5 cm, tiež rástol pomaly, bol to v mojej maternicovej stene vpravo, keď som otehotnel (bolo už jedno dieťa), fibroid bol 6,5 cm ultrazvukom, Bol som ZB po 8 týždňoch, nepamätám sa presne na diagnózu, ale na sadu chromozómov v chorióne XXY, t. genetické zlyhanie, nemá nič spoločné s myómom. Znovu som otehotnela, môj gynekológ tiež okamžite začal vystrašiť, že je potrebné najprv vystrihnúť a potom otehotnieť, každých 1,5 mesiaca som počas tehotenstva chodil na ultrazvukové vyšetrenie, myóm narástol na 10,5 cm, dieťa nijakým spôsobom nezasahovalo. Od 8 týždňov tam boli čapíky, ale zatiaľ čo vkladala, rástla, prestala rásť asi 18 týždňov a bola zapuzdrená. Zdá sa, že lekári tvrdia, že by to nemalo byť spojené, ale môže sa stať čokoľvek. Caesareli, hoci keď som išiel do RD, bola tu otázka prirodzeného pôrodu, keď voda ustúpila a kontrakcie sa nezačali, rozhodli sa nestimulovať, ale do Caesarea. Neodstránili ju počas cisárskeho rezu, pretože musel by vystrihnúť obrovskú časť maternice, potom je ťažké otehotnieť. Lekári povedali, že čakajú na tretie a môj obrovský myóm nebude bolieť))) Na jeseň urobila ultrazvukové vyšetrenie, bola 7,5 cm a v nej nebol žiadny prietok krvi.
Keď som bol tehotný, čítal som všetko, lekári tiež hovoria inak, viem s istotou, že v Semashku a Moskve, v prípade núdze, sú tehotné ženy operované a myómy sú odstránené, mimochodom, percento na ďalšie nosenie je pomerne veľké. Hormonálne lieky na redukciu sa však neodporúčajú, uviedli, že ak sa nestane nič naliehavého, počkajte, kým sa nevyskytne menopauza, a potom sledujte, ako sa správa. Mama vyriešená, bola 3,5 cm)))
Urobil som všetky ultrazvukové vyšetrenia v Kharitonova T.V., v Sadku mi tiež veľa povedala o liečbe, operáciách atď..
Ďalším veľmi dôležitým bodom je miesto, kde sa nachádza. Z tohto a „tanca“, ak zo strán, je lepšie sa nedotýkať, a ak pred alebo za, môže zasahovať, aj keď na internete je veľa prípadov úspešného tehotenstva s týmito fibroidmi..

Lekári vám povedali o tom, že myómy blokujú prietok krvi bez ultrazvuku?

Recenzie laparoskopie maternicových fibroidov

Fórum rodičov Khabarovsk HubMama

  • Momentálne je 24. mája 2020 01:41
  • Časové pásmo: UTC + 10:00

myóm, laparoskopia a hysteroskopia

Moderátor: Svtln

laparoskopia

Príspevok od používateľa Anyutka) »9. sep 2010, 18:57

Re: Laparoskopia

Mamina alka správa »9. sep 2010, 19:37

myóm, laparoskopia a hysteroskopia

Zverejnil JDIrene 15. februára 2011 21:47

rok a pol bol sledovaný v perinatálnom centre. Výsledkom je: nepretržité vyšetrenia, biopsia potrubia, odstránenie polypu, žiadna liečba a potom sa ukáže, že myóm maternice sa začal prudko zvyšovať a musí sa odstrániť..

2 lekári, okrem lekára z PC - každý povedal, že by sa mala vykonať laparoskopia a hysteroskopia. Zostáva rozhodnúť, kde to urobiť. K dispozícii sú 2 možnosti: Perinatálne centrum a Teplé jazero.

Kto čelil takémuto problému - poradiť. Podľa informácií z internetu existuje veľa pozitívnych recenzií o nemocnici vo Warm Lake, ktoré hovoria o HRC rôzne veci. Pomôžte mi to pochopiť

Fibroidy, laparoskopia a hysteroskopia

Správa Rekedusya »04.4.2011, 14:08

Fibroidy, laparoskopia a hysteroskopia

Správa od GLAMURK “4. apríla 2011, 14:11

JDIrene napísal: v perinatálnom centre bol pozorovaný rok a pol. Výsledkom je: nepretržité vyšetrenia, biopsia potrubia, odstránenie polypu, žiadna liečba a potom sa ukáže, že myóm maternice sa začal prudko zvyšovať a musí sa odstrániť..

2 lekári, okrem lekára z PC - každý povedal, že by sa mala vykonať laparoskopia a hysteroskopia. Zostáva rozhodnúť, kde to urobiť. K dispozícii sú 2 možnosti: Perinatálne centrum a Teplé jazero.

Kto čelil takémuto problému - poradiť. Podľa informácií z internetu existuje veľa pozitívnych recenzií o nemocnici vo Warm Lake, ktoré hovoria o HRC rôzne veci. Pomôžte mi to pochopiť

Recenzia po operácii maternicových myómov

26.10.2010 Pegasova Natalia Lvovna

14. 6. 2010 Natalia Vorobyova

„Drahý Konstantin Viktorovich!

Chcel by som vám vyjadriť najúprimnejšie slová vďačnosti a vďačnosti za operáciu, ktorá sa uskutočnila 15. marca v Arkhangelsku.!

Otázka operácie ma trápila takmer rok (keďže uzol dosiahol pomerne veľkú veľkosť a objavil sa pred 5 rokmi), av posledných mesiacoch som jednoducho nenašiel miesto pre seba. Vo februári, môj lekár v Severodvinsku, I.P. Klimová (vedúca oddelenia našej nemocnice, Centrálna lekárska jednotka 58, FMBA Ruska, sledovala operáciu a bola jednoducho nadšená krásou a eleganciou, s ktorou ste ju vykonali) mi povedala o vašom možnom príchode v marci, mala som nádej...

Celý mesiac som študoval vaše stránky, prezrel som si všetky operácie online (zdá sa, že celú techniku ​​už poznám z celého srdca a dokážem to sám), napísal som vašim bývalým pacientom s rovnakou diagnózou. Pozitívna spätná väzba o vás. Tvoje kúzlo, profesionalita a spravodlivosť vo vzťahu k pacientom ma inšpirovali a dali mi dôveru.

Po dobu 5 minút komunikácie s vami na oddelení pred operáciou moje obavy a pochybnosti úplne zmizli.

Teraz sa cítim dobre a o mojej nálade nie je čo povedať - akoby sa začal nový život - sľubujú, že zajtra napíšu. Práve som dostal šťastnú lístok, za čo ďakujem Bohu a tebe!

Semashko má vynikajúce technické schopnosti (takéto vybavenie nemáme v Severodvinsku), nehovoriac o novej operačnej sále, v ktorej ste pracovali, vysoko profesionálni lekári a pohotoví a pohotoví zamestnanci. Počuli ste o podmienkach na klinike „Detal“ - vaši pacienti po liečbe jednoducho nechcú odísť!

Konstantin Viktorovič, ešte raz vám chcem vyjadriť svoju nekonečnú vďaku za to, že ste našli čas a príležitosť, aby ste mi dali ZDRAVIE a kúsok svojej zručnosti.!

Prajem vám veľa úspechov a nových úspechov vo vašej ušľachtilej práci!

S pozdravom, Elena "

29. 1. 2010 Larisa Ramazanova

05.10.2009 Natalia T.

11.04.2008 Marina, Moskva

08.03.2008 Svetlana, Rabat (Maroko)

01.01.2008 Muravyova Irina

01.01.2008 Irina, Moskva

01.01.2008 Afanasyeva Svetlana, Moskva

Svoju recenziu píšem s nádejou, že pomôže niekomu rozhodnúť sa o výbere svojho lekára.

Celý rok študovala internet pri hľadaní lekára a kliniky s cieľom odstrániť fibroidy maternice 6 cm pri zachovaní orgánu. Moje vyhľadávanie uľahčila moja priateľka, ktorú v roku 2013 prevádzkoval Konstantin Viktorovič Puchkov, pri zachovaní orgánu odstránil jej myóm 10 cm, uplynulo 4 roky, je veľmi spokojná s brilantne vykonanou operáciou a tiež sa chválila svojimi tzv. 2 jazvami, a ak aby som bol presnejší, s dvoma škrabancami nie väčšími ako 1,5 cm, ale skryl tretí v pupku! A pomyslel som si: „Naozaj existujú takí chirurgovia, ktorí sa nezaoberajú plastmi, premýšľajú o estetike?“ V ten istý deň po práci som samozrejme začal študovať informácie o Konstantinovi Viktorovičovi. Zmätil som iba jednu skutočnosť, nenašiel som žiadne zlé recenzie, samozrejme, bol som na stráži, myslel som, že píšu sami, nebolo na výber.

O týždeň neskôr som sa rozhodol napísať Konstantinovi Viktorovičovi e-mailom. Na moje prekvapenie ráno som dostal odpoveď s veľmi podrobným a zrozumiteľným a všetkým nevyhnutným zoznamom testov a skúšok pred operáciou. O dva mesiace neskôr som sa finančne pripravil a rozhodol o operácii. Počas vyšetrenia pred nadchádzajúcou operáciou, na jej mieste bydliska v Novom Urengoyi, som stále premýšľal, prečo toľko vecí, dokonca sa to trochu rozhnevalo, a keď ultrazvuk mliečnych žliaz našiel malý fibroadenóm iba 0,7 mm, predpísal tiež MRI s kontrastom prsníka. žľazy a brušná dutina. Myslel som si, že tieto vyšetrenia sa nikdy neskončia. V mieste bydliska som nemohla podstúpiť MRI mliečnych žliaz, pretože toto vyšetrenie sa v našom meste nevykonáva.

13. novembra 2017 som odletel do Moskvy na švajčiarskej univerzitnej klinike, kde som absolvoval ďalšie vyšetrenia, vrátane stretnutia s mamológom-onkológom Romanom Nikolajevičom Evstratovom a pravdepodobne sám o sebe rozhodol, že som sa dostal na správny čas na správnom mieste k vysokej triede. špecialisti! Na prvý pohľad na fotografiu ultrazvuku, s ktorou som k nemu prišiel, Roman Nikolajevič dokázal rozpoznať, že nemám „fibroadenóm“ a navyše mi predpísal, aby som podstúpil MRI s kontrastom, a potom mi pod ultrazvukovou kontrolou urobil biopsiu, zložitosť biopsie bola skutočnosť, že formovanie v prsníku je veľmi malé, ale mám implantáty a som tenká, je tukové tkanivo málo. Presná diagnóza bola založená na výsledkoch biopsie po 1 dni: karcinóm ľavého prsníka, štádium 2.

S takým pozadím som prišiel na premiéru Konstantina Viktoroviča Puchkova, zmätený, rozrušený, stratený. Konstantin Viktorovich podrobne vysvetlil, aké taktiky by v súvislosti s mojou situáciou mali s Romanom Nikolaevičom, hovoril tak sebavedome, že inšpiroval nádej, strach z neznámeho zmizol. Operovali na mne 27. novembra 2017 a súčasne odstránili myóm z maternice a karcinóm z prsníka. Bezprostredne pred operáciou so mnou hovoril anesteziologický resuscitátor Igor Borisovič Kholodov - najsladší a najláskavejší človek. Podrobne mi vysvetlil všetko, uvedomil som si, že som v dobrých rukách, pred operáciou neexistoval strach! Klinika si určite vybrala tím profesionálov, o ktorých sa na niekoho bojím. Všetky zdravotné sestry. Ďakujem vám veľmi pekne za starostlivosť po operácii, pozornosti, láskavosti. Od operácie uplynuli dva týždne, ako bežný workoholik chodil do práce. Po operácii sú na žalúdku dva ťažko viditeľné škrabance, napríklad pupok môjho priateľa a tretia jazva v pupku! A najväčšie prekvapenie je na hrudi. Nádor sa úplne odstránil v okrajoch odstránenej oblasti zhubných buniek, nezistili sa žiadne zhubné bunky, implantát sa zachoval, rez sa urobil pozdĺž okraja halonu a tiež ako škrabanec. Existujú lekári z povolania a sú tí, o ktorých môžeme bezpečne povedať, že sú to lekári od Boha! Jedná sa len o mojich lekárov: Puchkov Konstantin Viktorovich a Evstratov Roman Mikhailovich. Vďaka svojim vedomostiam, úsiliu, skúsenostiam a sebavedomiu sa im podarilo zachrániť ľavý prsník av plnej estetike. A čo môžem povedať, zachránili mi život!

Ďakujem za to, že si! Roman Nikolajevič vybral pre mňa možnosti liečby, prediskutoval ich so mnou a vybrali sme si dlhú, ale spoľahlivú cestu liečby. Budem navždy vďačný za úžasných lekárov. Dôrazne odporúčam všetkým, aby sa obrátili na týchto špecialistov, teraz som si istý, že nie každý píše recenziu pre seba..

Úprimne chcem poďakovať všetkým, ktorí zanechali spätnú väzbu o mojej práci a práci mojich kolegov.!

Vaše recenzie umožňujú ostatným pacientom trpiacim rôznymi chorobami vyhnúť sa zbytočným obavám, obavám, ušetriť im zbytočný čas, a čo je najdôležitejšie, nájsť svojho lekára a zostať zdravý!

Chcel by som poďakovať všetkým pacientom, ktorí podstúpili moju liečbu, ktorí dobrovoľne opustia svoj návratový e-mail na svojej webovej stránke a nezávisle sa rozhodnú odpovedať na otázky ostatných ľudí. Koniec koncov, dôverujeme iba tým, ktorých poznáme, a od pacientov, ktorých som operoval, zistíte, ako sa ich život po operácii zmenil, priamo - z prvej ruky.

Obzvlášť by som chcel spomenúť tých pacientov, ktorí posielajú svoje fotografie a fotografie svojich detí, básne, pohľadnice - to mi dáva ďalšiu motiváciu v mojej profesionálnej práci..

Mnohé z vašich príbehov o predchádzajúcich bolestivých vyhľadávaniach vášho lekára a neúspešných pokusoch o dôstojnú lekársku starostlivosť, ktoré ste poslali po operácii, ktorú som vykonal, si vážim ako jablko oka.

Čítaním recenzií skutočných pacientov môžete vidieť skutočné ľudské osudy. Ku každému z mojich pacientov pristupujem komplexne, nielen vážením kladov a záporov konkrétnej operácie, ale aby som videl celý problém ako celok, premyslel si liečebný plán pre pacienta nielen dnes, ale aj na nasledujúce roky. Úprimne sa viem s každým z vás ako so svojimi blízkymi, ponorím sa do osudu ktoréhokoľvek z mojich pacientov..

Okrem vďačných recenzií som veľmi vďačný za akékoľvek praktické rady a odporúčania, ako zvýšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti poskytovanej na mojej klinike a úroveň poskytovaných služieb. Ak sú vaše želania dosiahnuteľné a zodpovedajú konceptu univerzitnej kliniky, určite sa zrealizujú.

Vaše pripomienky, priania, odporúčania, fotografie pošlite na môj osobný e-mail [email protected] Pravopis a štýl originálu zostanú zachované.

Tu sú zhromaždené recenzie pacientov z celého sveta - z Japonska, Nemecka, Švajčiarska, krajín bývalého ZSSR a samozrejme zo všetkých kútov našej rozsiahlej vlasti. Pre vaše pohodlie sa dajú ľahko filtrovať podľa typu choroby alebo operácie, o ktorú máte záujem..

Chcel by som osobne poďakovať každému pacientovi a pacientovi za láskavé slová obsiahnuté v recenziách. V našej práci je veľmi dôležité pochopiť, že teraz mám na svojom účte ďalšiu vyliečenú chorobu a šťastný osud! Ďakujeme, že ste si našli čas a napísali recenziu. Vaše povolenie uverejňovať výpisy z vašich listov je pre mňa povinné. Vaše recenzie a fotografie zverejnené na mojej webovej stránke vám pomohli vybrať si lekára. Vaša spätná väzba na moju liečbu a získané výsledky umožní pacientom s rovnakým vážnym ochorením ako vy sami pochopiť, že nie sú sami vo svojom probléme a že existuje spôsob, ako sa ho zbaviť..

recenzia

Po operácii 11. 12.1919 teda uplynuli 2 mesiace.
Moja história zdravotných problémov žien sa začala už v roku 2012. Všetko je tradičné - myóm, endometrióza a tak ďalej. Moje akcie sledujeme, pozorujeme, robíme testy a neustále chodíme konzultovať s gynekológom.

Od môjho prvého uplynulo viac ako mesiac a dúfam, že jediný v mojom živote, operácia (myomektómia laparoskopickým prístupom), ktorú vykonala FA Levshin v Novej klinike. Bol tam obrovský myóm, ktorý sa ukázal byť ešte väčší, ako ukázal ultrazvuk.

Začnem od konca: operácia bola úspešná, fibroidný uzol sa v skutočnosti ukázal byť dokonca väčší ako na ultrazvuku (ultrazvuk asi 8 cm, v skutočnosti 10 cm). Odstránené laparoskopicky.

Chcem sa podeliť o svoje skúsenosti s riešením gynekologických problémov a nájdením chirurga. Pred dvoma rokmi, v roku 2016, som vyvinul panvovú bolesť. Nezistili sa žiadne ďalšie príznaky patológií.

Možno bude moje hodnotenie užitočné pre ženy, ktoré hľadajú svojho lekára, pre tých, ktoré majú pochybnosti a ešte sa nerozhodli o operácii na odstránenie myómu. Pokiaľ ide o recenzie na stránkach s reklamami, som skeptický, preto som sa rozhodol napísať sám seba. V tomto konkrétnom prípade som musel skontrolovať všetko na základe osobných skúseností.

Pred desiatimi dňami som podstúpil laparoskopickú operáciu - promontofixáciu pri výhľade pohlavných orgánov. Cítim sa skvele, som pripravený na prácu v práci aj okolo domu, ale na odporúčanie lekára mám stále viac odpočinku, okrem fyzickej aktivity.

Začnem s operáciou. Toto je najdôležitejšie rozhodnutie, ktoré majú urobiť mnohé ženy, ktoré navštívili túto stránku. Uisťujeme vás, že toto je správny smer

O svojom probléme som sa dozvedel v júni 2017 po plánovanom lekárskom vyšetrení v práci. Podľa výsledkov ultrazvuku zistili: veľkosť maternice: 62x66x54 mm, difúzne zväčšená; štruktúra myometria nie je homogénna v dôsledku intramurálneho a suberózneho uzla s rozmermi 45 x 52 mm s lokusmi extranodulárneho prietoku krvi; maternicová dutina je deformovaná uzlom.

Môj boj s endometriózou sa začal pred 10 rokmi, prešiel, rovnako ako mnoho, všetkými fázami takzvanej „klasickej“ konzervatívnej a chirurgickej liečby a tiež všetkými druhmi netradičných, a až teraz chápem, koľko sa urobilo zbytočne a zbytočne, ale ako povedal Philip Alexandrovič, „v medicíne nie je žiadna spojovacia nálada“.

Prišiel som k vám s veľkou endometrioidnou ovariálnou cystou, ktorú ste ľahko odstránili a bez hormonálnej terapie ste mohli dieťa naplánovať. Po pol roku som šťastne zistil, že sa stanem matkou.

Laparoskopia maternicových fibroidov: recenzie

Vlastnosti vývoja onkologického procesu

Myóm maternice je benígny novotvar, ktorý môže mať odlišný priebeh a charakter vývoja. Napriek tomu, že takýto nádor sám o sebe nepredstavuje nebezpečenstvo pre zdravie ženy, pri nesprávnom ošetrení môže byť táto pečať zhubná. V prípade prejavu alarmujúcich príznakov choroby môže byť pacientovi predpísaná laparoskopia maternicových fibroidov. Medzi príznaky, ktoré môžu naznačovať zhubné štádium nádoru, patria:

  • krvácanie nesúvisiace s menštruáciou;
  • bolestivé pocity kŕčovitého charakteru počas menštruácie;
  • anémia na pozadí veľkej straty krvi;
  • dysfunkcia genitourinárneho systému;
  • bolesť v dolnej časti brucha a dolnej časti chrbta.

Teraz existuje niekoľko spôsobov na odstránenie formácií tohto typu, samozrejme, v každom prípade je predpísaný určitý druh terapie. Odstránenie maternicových fibroidov laparoskopiou sa považuje za najbežnejšiu liečbu tohto ochorenia. Výhodou tejto metódy je, že na rozdiel od otvorenej chirurgie nevyžaduje dlhodobú rehabilitáciu a riziko komplikácií po nej je minimálne. Tento spôsob odstránenia však nie je predpísaný vo všetkých prípadoch, pretože má indikácie aj kontraindikácie..

Kedy je možné predpísať liečbu

Ako už bolo uvedené, laparoskopické odstránenie nádoru má určité indikácie na uskutočnenie, to znamená, že nie všetci pacienti sú pre tento spôsob eliminácie ochorenia vhodní. Po preskúmaní prehľadov o laparoskopii maternicových fibroidov môžeme dospieť k záveru, že vo väčšine prípadov sa táto technika používa v prípade suberóznych uzlín. Okrem toho bude takáto terapia účinná, ak má indurácia dostatočne výrazný vývin, ovplyvňuje iné orgány alebo spôsobuje neplodnosť. Tento typ odstránenia uzáverov je zvlášť účinný v prítomnosti mnohých uzlov, ktoré môžu spôsobiť deformáciu orgánu..

Tu však treba mať na pamäti, že sa nevykonáva laparoskopia maternicových fibroidov veľkých rozmerov, pretože týmto spôsobom je možné odstrániť pečať, ktorej veľkosť nepresahuje 6 cm..

A samozrejme treba poznamenať, že takáto liečba bude účinná iba vtedy, keď je nádor povrchový, pretože nádory s hlbokým umiestnením sa nedajú týmto spôsobom vylúčiť..

Pokiaľ ide o kontraindikácie, tento spôsob liečby ich tiež obsahuje. Túto metódu liečby nemožno v žiadnom prípade použiť v týchto prípadoch:

  1. Nadmerná riedkosť.
  2. Detekcia prietrže pri vyšetrení.
  3. Ochorenia kardiovaskulárneho a dýchacieho systému.
  4. Zlá zrážanlivosť krvi.

Napriek tomu, že sa po laparoskopii maternicových fibroidov nepoužíva ďalšia liečba, je potrebné, aby mal pacient adhézie v brušnej dutine, rakovinu vaječníkov, nadmernú váhu, rakovinu krčka maternice a ďalšie. Ako už bolo uvedené, laparoskopické odstránenie nádoru je nemožné, ak jeho veľkosť presahuje 6 centimetrov.

Ako sa lieči

Metóda postupu

Laparoskopické odstránenie novotvaru má mnoho výhod, pre začiatok je potrebné poznamenať, že náklady na laparoskopiu maternice sú relatívne nízke, zatiaľ čo takéto operácie sa považujú za šetriace. Ak je tento typ liečby predpísaný pacientovi, je veľmi dôležité, aby sa dodržiavali všetky potrebné kroky a prípravné procesy. Pred začatím liečby sa musia všetci pacienti podrobiť úplnému vyšetreniu, ktoré zahŕňa diagnostiku hardvéru a laboratórne štúdie biomateriálu.

Dôkladná diagnostika je potrebná na štúdium charakteristík tela pacienta a na predpísanie optimálnej rehabilitácie po laparoskopii maternicových fibroidov. Ak po všetkých vyšetreniach sa nezistia žiadne kontraindikácie liečby, pacientovi sa pridelí špeciálny výcvik a stanoví sa dátum operácie. Aby sme pochopili, ako prebieha laparoskopia maternicových fibroidov, stačí porozumieť všetkým etapám jej implementácie. Takéto spracovanie sa teda vykonáva takto:

  1. Zavedenie anestézie pacientovi, pretože odstránenie sa uskutočňuje v celkovej anestézii.
  2. Operácia začína vpichom brušnej steny na určitých miestach na ďalšie zavedenie nástrojov.
  3. Do brušnej dutiny sa dodáva oxid uhličitý.
  4. Zavádza sa špeciálny nástroj - laparoskop, ktorý vám umožní presne určiť miesto nádoru a označiť miesta následných vpichov..
  5. Pomocou špeciálnych nástrojov sa tesnenie odstráni, a ak je to potrebné, orgán.

To znamená, že pri takomto ošetrení sa nevykonáva operácia brucha, pretože odstránenie nádoru sa uskutočňuje pomocou malých vpichov. O tom, ako presne sa táto operácia vykonáva, je možné vidieť na videu o operácii maternicových fibroidov laparoskopiou.

Zotavenie po operácii

Pooperačné obdobie po laparoskopii maternicových fibroidov nevyžaduje zložité postupy a silné lieky. V tejto fáze je však nevyhnutné vziať do úvahy pravdepodobnosť komplikácie, takže po tejto operácii je veľmi dôležité prísne dodržiavať všetky odporúčania odborníkov. Vo väčšine prípadov odborníci odporúčajú, aby pacienti strávili niekoľko dní v nemocnici, aby po operácii mohli neustále sledovať svoj stav. V skutočnosti sa telo pacienta zotaví v priebehu niekoľkých hodín, existuje však riziko infekčných procesov a iných komplikácií..

Pokiaľ ide o hlavné odporúčania odborníkov po laparoskopickom odstránení nádoru, medzi ne patria:

  • vyhnúť sa namáhavej fyzickej aktivite;
  • nenavštevujte vane a sauny;
  • absolvovanie cyklu hormonálnej terapie na obnovenie menštruačného cyklu;
  • po operácii sa neodporúča plánovať tehotenstvo na rok.

Hepatocelulárna rakovina pečene medzi.

Opis toho, čo je bazálna bunka.

Laparoskopia maternicových fibroidov

Čas čítania: min.

Maternicové myómy sú v skutočnosti benígna formácia, ktorá patologicky ovplyvňuje ženské telo. S jeho vývojom sa stav ženy zhoršuje a ak sa nelieči, môže mať vážne následky..

Predtým bola hlavnou metódou liečby maternicových fibroidov radikálna chirurgia. S postupom času a vývojom medicíny sa začali používať čoraz šetrnejšie metódy liečby. Rozlišuje sa konzervatívna liečba, ktorá zahŕňa lekárske ošetrenie maternicových fibroidov, ako aj minimálne invazívne metódy..

Názov službycena
Sklad! Počiatočná konzultácia s reproduktológom a ultrazvukom0 rub.
Opakovaná konzultácia s reproduktológom1 900 rub.
Primárna konzultácia s reproduktológom, Ph.D. Osinoy E.A..10 000 RUB.
hysteroskopia22 550 rbl.
Ultrazvukový gynekologický odborníkRUB 3 080.
Terapeutická a diagnostická laparoskopia (1 kategória komplexnosti)65 500 rubľov.
Terapeutická a diagnostická laparoskopia (2 kategórie komplexnosti)82 200 rub.
Zdravie žien po 40 programoch31,770 RUB.

Odstránenie maternicových fibroidov laparoskopicky sa považuje za najmenej traumatickú a minimálne invazívnu operáciu. Podstata metódy spočíva v tom, že maternicové myómy sa odstraňujú pomocou laparoskopu a pomocou špeciálnych chirurgických nástrojov sa zavádzajú malé vpichy do steny brucha. Vďaka tomuto prístupu nie sú zdravé tkanivá následne traumatizované a chirurgické rany sa hoja oveľa rýchlejšie..

Laparoskopia maternicových fibroidov sa vykonáva, ak:

  • boli nájdené veľké podzemné uzly;
  • veľkosť maternicových fibroidov nepresahuje veľkosť 12-týždňovej tehotnej maternice;
  • existuje možnosť degenerácie uzla na zhubný novotvar;
  • dochádza k rýchlemu rastu, v priebehu roka sa fibroidy zvýšili o 3 až 3 centimetre.
  • okrem iných príčin je príčinou neplodnosti;
  • Krvácanie z maternice vedie k chronickej anémii.

Aby bolo možné zistiť, ako sa vykonáva laparoskopia maternicových fibroidov, video operácie pomôže tým najlepším. Operácia prebieha vo viacerých etapách. Prvou fázou je príprava na samotnú operáciu. Toto je ošetrenie operačného poľa a zavedenie anestézie. Ďalej, po dosiahnutí prístupu, sa do brušnej dutiny vstrekuje plyn, aby sa lepšie zdvihli steny a vizualizovala sa maternica myómom. Potom nasleduje stupeň excízie uzla, koagulácia poškodených ciev a zošívanie okrajov kapsuly uzla. Po tejto operácii zostáva na maternici mierna jazva a jazva na brušnej stene v priebehu času celkom vymizne. Preto laparoskopia s myómom maternice dostáva medzi mladými ženami iba pozitívne recenzie.

Maternicové myómy - operačná laparoskopia: recenzie

Medzi mnohými recenziami uskutočneného spôsobu liečby je možné povedať o jeho výhodách. Podľa väčšiny je laparoskopia procedúra, po ktorej sa telo zotavuje oveľa rýchlejšie. Vo väčšine prípadov sa po operácii nevyskytol výrazný syndróm bolesti. Najdôležitejším dôvodom, prečo je táto metóda známa svojimi pozitívnymi hodnoteniami u mladých žien, je schopnosť chrániť maternicu.

Väčšina žien je spokojná s laparoskopiou maternicových fibroidov. Môžete počuť rôzne reakcie, pretože telo každej ženy je úplne individuálne. Skutočnosť, že táto metóda nie je tak traumatická, ak ju porovnáme s takou operáciou, ako je laparotómia maternicových fibroidov. Preskúmania tejto metódy nie sú úplne lichotivé. Pretože ide o brušnú operáciu, pri ktorej sa v brušnej stene urobí veľký rez. Pre mnoho žien to vytvára estetické nepohodlie. Pri laparoskopickej metóde, ktorá je výhodná, nie sú viditeľné žiadne jazvy a jazvy. Keď už hovoríme o období zotavenia, po laparotómii to bude trvať dlhšie. Okrem toho môže táto metóda prístupu k myómu maternice viesť k mnohým komplikáciám. Pri laparoskopii zostáva riziko komplikácií a následkov minimálne.

Laparoskopia, maternicové myómy, pooperačné obdobie: prehľady

Pooperačné obdobie po laparoskopickom odstránení maternicových fibroidov trvá od niekoľkých hodín do niekoľkých dní. Podľa skúsených žien a lekárov je po operácii potrebné dodržiavať niektoré pravidlá pooperačného obdobia. Napriek tomu, že vo väčšine prípadov môže žena po niekoľkých hodinách vstať z postele, odporúča sa trochu odpočívať v posteli. Nasledujúci deň sa môžete pohybovať, ale bez akýchkoľvek náhlych pohybov. Podľa hodnotení pacientov je zrejmé, že počas rehabilitačného obdobia je potrebné dodržiavať pitný režim. V prvých dňoch po laparoskopii môže dôjsť k miernemu zvýšeniu telesnej teploty.

A každý deň, po zohľadnení kontrol, je potrebné po operácii zmeniť obväzy na miestach vpichu. Na základe výsledkov získaných spätných väzieb je potrebné v pooperačnom období opustiť fyzickú aktivitu. Je potrebné zabezpečiť, aby brušné svaly neboli nadmerne zaťažené. Preto sa neodporúča zdvíhať viac ako tri až štyri kilogramy..

Laparoskopia maternicových fibroidov: ceny

Koľko stojí laparoskopia maternicových fibroidov závisí od toho, kde sa táto operácia vykonáva vo verejnej inštitúcii alebo na súkromnej klinike. Okrem toho sa berie do úvahy, aké vybavenie a nástroje sa použili počas operácie. Cena spravidla zahŕňa platbu za všetky chirurgické materiály, lekársku podporu, materiály potrebné na obväzovanie. Na väčšine kliník cena zahŕňa aj stravu a pobyt v nemocničnom oddelení, v prípade potreby. Ak vezmeme priemerný ukazovateľ medzi kliniky, náklady na túto metódu sa pohybujú od 25 000 do 120 000 rubľov.

Laparoskopia maternicových fibroidov

Laparoskopia maternicových fibroidov je chirurgický zákrok zameraný na odstránenie novotvaru prepichnutím brušnej steny. Je to rýchlejšia a bezpečnejšia metóda ako operácia brucha a lekári ju používajú čoraz častejšie..

Funkcie operácie

Laparoskopia je minimálne invazívny chirurgický zákrok. Nevykonáva sa rezmi, ale malými vpichmi, do ktorých sa vkladá laparoskop a iné nástroje. Chirurg sleduje priebeh operácie pomocou mini-videokamery, ktorá je tiež zavedená vpichom. Táto technika na odstránenie fibroidov sa považuje za jednu z najmenej traumatických. S pomocou lekári odstránia myómy bez toho, aby sa dotkli maternice a nedotkli sa susedných orgánov. Pacientky sa zotavujú rýchlo a do šiestich mesiacov môžu otehotnieť.

nevýhody

Napriek pozitívnej stránke tohto chirurgického zákroku má tiež svoje nevýhody, ktoré sa musia brať do úvahy. Pomocou laparoskopie nemôžete odstrániť submukózny alebo intersticiálny nádor, multinodulárny myóm. Pretože to môže spôsobiť krvácanie z maternice.

Výhody laparoskopie

Laparoskopické odstránenie maternicových fibroidov má oproti iným typom chirurgického zákroku množstvo výhod. Pros:

  • žiadne veľké rezy;
  • minimálne invazívne;
  • nedostatok jaziev;
  • menšia pravdepodobnosť tvorby adhézie;
  • rýchle zotavenie po operácii;
  • schopnosť ovládať činnosť v reálnom režime pomocou laparoskopu.

Ženy, najmä mladé ženy, si stále viac vyberajú túto metódu chirurgickej liečby ako najúčinnejšiu a najmenej traumatickú.

Indikácie pre laparoskopiu

Tento spôsob odstránenia fibroidov je potrebný na:

  1. Subserózny myóm.
  2. Veľké novotvary od 60 mm.
  3. Rýchly nárast veľkosti nádoru
  4. Anémia vyvolaná neustálym poklesom krvi v dôsledku fibroidov.
  5. Problémy s počatím, potraty spôsobené nádorovými nádormi.
  6. Bolestivé pocity a dysfunkcia orgánov a systémov, na ktoré nádor pôsobí.

To znamená, že všeobecné indikácie pre chirurgický zákrok sa príliš nelíšia od indícií pre laparoskopiu. Čím skôr je operácia vykonaná, tým nižšie je riziko komplikácií, takže aj keď sú uzly malé, je lepšie chirurgicky vyriešiť všetko. Lekári volia laparoskopiu ako ideálnu možnosť pre mladé ženy, ktoré si chcú udržať svoju plodnosť. Okrem toho sa aj ženy, ktoré už vstúpili do obdobia menopauzy, snažia zachovať maternicu, pretože pociťujú psychický stres, s úplným odstránením orgánu..

Ak podľa indikácie nie je možné zachovať maternicu, potom je laparoskopia výhodná aj z dôvodu jej nízkej traumy, nízkej straty krvi a rýchleho zotavenia pacientov..

Aká je veľkosť operácie?

Pri určitej veľkosti nádoru je možná operácia odstránenia fibroidov laparoskopickou metódou. Aká je veľkosť maternice podstupujúcej laparoskopiu? Laparoskopická chirurgia sa používa, keď je veľkosť fibroidu od malého po stredný, 2 až 6 centimetrov. Nádor väčší ako šesť centimetrov sa považuje za veľký a na jeho odstránenie sa používajú iné metódy. V opačnom prípade existuje riziko vnútorného krvácania, ktoré spôsobuje vážne komplikácie, ktoré ohrozujú život..

kontraindikácie

Odstránenie maternicových fibroidov laparoskopickou metódou má tiež kontraindikácie. Lekár ich nevyhnutne berie do úvahy. Ak je laparoskopia kontraindikovaná:

  • obezita piateho stupňa;
  • nechutenstvo;
  • zlé zrážanie krvi;
  • prítomnosť infekčných chorôb;
  • tehotenstvo od 32 týždňov;
  • myóm je viac ako šesť centimetrov;
  • užívanie liekov, ktoré zabraňujú zrážaniu krvi;
  • operácie brucha, po ktorých uplynulo menej ako šesť mesiacov.

V niektorých prípadoch sú kontraindikácie relatívne. Napríklad v prípade problémov s hmotnosťou stačí napraviť alebo liečiť infekčné patológie. Ale s veľkým nádorom, taká operácia. v každom prípade zakázané.

výcvik

Pred fibroidnou laparoskopiou by sa mal pacient pripraviť. Príprava zahŕňa absolvovanie potrebných testov a dôkladnú diagnostiku. Deň pred operáciou by žena nemala jesť ani piť tekutiny. Posledná večera by mala byť o šiestej večer, príjem tekutín do desiatich večer. Potom sa vykoná očistný klystír. Vyvarujte sa potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Ako je laparoskopia

Laparoskopická operácia sa vykonáva v celkovej anestézii, to znamená, že pacient počas nej správne spí. Trvanie operácie je od štyridsiatich minút do troch hodín, všetko závisí od prípadu. Počas operácie nezáleží na dni cyklu, ale operácia sa nemôže vykonať počas menštruácie, pretože to zvyšuje percento straty krvi..

Aby lekár dobre videl operovanú oblasť a okolité panvové orgány, vloží do nich trokar a vstrekuje oxid uhličitý. Brušná stena stúpa a chirurg po zavedení ďalšieho trokaru môže voľne sledovať oblasť operácie pomocou mikrovideo kamery. A určiť, kde začať. Nádor, jeho priemer, umiestnenie, tvar pohlavných orgánov a prívesky sú jasne viditeľné. Existujú adhézie a ďalšie komplikácie?.

Počas laparoskopie sa spravidla uskutočnia tri až štyri vpichy, cez ktoré sa vložia trokary, aby sa odstránila fibroid. Chirurg prerušuje adhézie, ak nejaké existujú, robí rezy tkaniva nad nádorom a vytiahne ho zo škrupiny. Ak je to potrebné, plavidlá sa zrážajú. Všetko záleží na konkrétnom prípade. Malé a stredné fibroidy sa odstránia vpichom, ktorý sa vytvoril na vloženie trokaru. Ak je novotvar veľký alebo je odstránená maternica, lekár najskôr excisuje tkanivo pomocou morcellerov. Vstrekne sa do jedného z vpichov. Rozdrvené kúsky tkaniva sa odstránia prepichnutím, takže sa neuskutočnia žiadne ďalšie rezy. Po odstránení a odstránení fibroidov lekár znovu preskúma operovanú oblasť, aby sa ubezpečil, že nedochádza k vnútornému krvácaniu. Potom sa z brušnej steny odstránia nástroje. Na vpichy sa aplikujú stehy.

Pooperačné obdobie

Vo všeobecnosti je zotavenie z laparoskopie maternice rýchle a nekomplikované. Môžete vstať prvý deň. To zabraňuje stagnácii krvi v panvových orgánoch a adhéziám. V prvých dňoch musíte brať tekuté jedlo a piť veľa tekutín.

Na zníženie bolestivých pocitov sa predpisujú analgetiká a lieky, ktoré zmierňujú zápal. Antibiotiká a antikoagulanciá sa predpisujú, aby sa predišlo infekcii, ak má pacient predispozíciu na krvné zrazeniny.

V prvom týždni je dôležité monitorovať stav čriev. Po nátlaku do brušnej oblasti môže dôjsť k bolesti brucha, nepríjemným pocitom a nadúvaniu. Strava je nevyhnutná na zníženie a prevenciu týchto príznakov..

K prepusteniu zvyčajne dochádza štvrtý alebo piaty deň po operácii, ak neexistujú komplikácie. Kým sa neodstránia stehy, nemôžete sa vykúpať, iba sa sprchovať. Je lepšie neužívať iné vodné procedúry počas jedného alebo dvoch mesiacov (sauna, bazén). Ak má pacient predispozíciu na kŕčové žily, potom by sa mal nosiť kompresný odev podľa pokynov lekára..

Pokiaľ nie sú vnútorné jazvy úplne zahojené, nemôžete zdvíhať závažia a fyzicky zaťažovať. Toto obdobie trvá celkom 6 mesiacov. Do 24 mesiacov po operácii sa závažia nemôžu zdvíhať o viac ako desať kilogramov. Menstruácia po laparoskopii sa môže objaviť o mesiac alebo neskôr. Toto by nemalo byť dôvodom na obavy. Vzhľadom k tomu, chirurgia je duševný a fyzický stres pre telo. Po dvoch mesiacoch musíte podstúpiť ultrazvukové vyšetrenie, aby gynekológ videl stav vaječníkov a endometria av prípade potreby predpíšte hormonálnu liečbu..

Ako jesť

Výživa po odstránení maternicových fibroidov laparoskopickou metódou sa príliš nelíši od obvyklej stravy, ale existuje niekoľko pravidiel a obmedzení, najmä v prvých dňoch po operácii..

Odporúča sa jesť potraviny, ktoré nespôsobujú zápchu. Črevá tak fungujú hladko. V prvých mesiacoch môže zápcha viesť k divergencii stehov, pretože peritoneum sa pri pohybe čriev mení.

Strava po laparoskopii by mala byť vyvážená a musí obsahovať vitamíny, uhľohydráty, tuky a bielkoviny, aby sa regenerácia urýchlila. Na zlepšenie krvi je dobré jesť potraviny bohaté na železo.

Tehotenstvo po operácii

Gravidita po odstránení fibroidov laparoskopiou je možná. Ale iba vtedy, keď sa vnútorná jazva na maternici uzdraví. Žena môže otehotnieť najskôr šesť mesiacov po laparoskopii. To sa však považuje za veľmi skoré obdobie tehotenstva. Ak plánujete otehotnieť do 6 mesiacov, potrebujete predbežnú diagnostickú laparoskopiu, aby ste zabránili adhézii, tvorbe nových fibroidov a iným komplikáciám. Spravidla môže žena po takejto operácii otehotnieť bez problémov, ak myóm nebol veľký. Veľké nádory môžu ovplyvniť reprodukčný systém. Optimálne obdobie tehotenstva po laparoskopickom zákroku je 24 mesiacov.

Antikoncepcia po operácii

Po laparoskopii sa cyklus obnoví rýchlo a je možné rýchlo otehotnieť. Neodporúča sa to však, keď sú vnútorné a vonkajšie švy stále čerstvé. Preto je potrebné sa chrániť prvých šesť mesiacov po operácii. Môžete sa chrániť bariérovou metódou (kondóm) alebo perorálnymi kontraceptívami. Predtým, ako užijete tabletky, sa poraďte so svojím gynekológom. Vyberie potrebné lieky.

Možné komplikácie

Po laparoskopii je menej komplikácií ako po iných chirurgických zákrokoch na maternici, ale stále môžu byť. Ako obvykle komplikácie po chirurgickom zákroku a vznikajú presne po laparoskopii. Bežné komplikácie zahŕňajú:

  • poškodenie krvných ciev alebo vnútorných orgánov v dôsledku nesprávneho vloženia nástrojov;
  • poruchy dýchania;
  • poškodenie stien maternice;
  • poškodenie švov;
  • infekčné patológie;
  • reakcia na anestetiká.

Komplikácie laparoskopie, ktoré sa môžu objaviť:

  • krvácajúca;
  • brušnej prietrže;
  • ťahanie bolesti v dolnej časti brucha;
  • dysfunkcia čriev, močových orgánov.

Posledne menovaný je typický pri odstraňovaní intersticiálnych fibroidov alebo ten, ktorý sa nachádzal nízko vedľa močovodov alebo čriev..

Veľké fibroidy - operácia brucha alebo laparoskopia?

Operácia brucha sa častejšie vykonáva ako laparoskopia, keď sa odstránia veľké myómy. Ale ak má lekár na výber medzi laparoskopiou a operáciou brucha, vyberie si prvú možnosť. Existujú však prípady, keď je na odstránenie myómu možné iba brušné ošetrenie. Indikácie pre operáciu brucha:

  1. Myóm sa nachádza v submukóze alebo svalovej vrstve.
  2. Nádor je väčší ako šesť centimetrov.
  3. Multinodulárny typ nádoru lokalizovaný v rôznych vrstvách maternice.

Operácia brucha sa tiež vykonáva, ak existujú absolútne kontraindikácie pre laparoskopiu..

Recenzie pacientov

Naši pacienti súhlasili s tým, že zanechali niekoľko skutočných recenzií o odstránení myómov z laparoskopickej metódy..

Karina, 28 rokov

Moje maternicové myómy boli odstránené laparoskopickou metódou. Môžem zanechať pozitívnu recenziu. Rehabilitácia bola rýchla, takmer žiadna bolesť. Veľmi skoro som bol schopný viesť normálny život. Teraz plánujem tehotenstvo

Irina, 33 rokov

Mal som stredne veľké fibroidy a mal som na výber medzi laparoskopiou a operáciou brucha. Vybral som si prvú a ľutujem. Všetky tri malé body v dolnej časti brucha - to je všetko, čo mi pripomína operáciu. Pravidelne prechádzate kontrolou, nádor už nerastie.

Maria, 35 rokov

Mal som riziko odstránenia myómu spolu s maternicou. Uskutočnila sa laparoskopia. Maternica bola zachránená, ale zotavoval som sa dlho. Boli tam silné bolesti. Po hormonálnej terapii sa cyklus odrazil.

Inna, 31 rokov

Nádor sa našiel v ranom štádiu. Súhlasil som s tým, že ma odstránia vpichy. Bolo to už za pol hodiny. O tri dni neskôr som bol prepustený, prišiel som na kliniku očko. S výsledkom som veľmi spokojný. Plánovanie tehotenstva.

Náklady

Cena operácie závisí od typu nemocnice, skúseností lekárov, nástrojov a ďalších aspektov. Náklady na operáciu laparoskopického odstránenia maternicových fibroidov sa spravidla začínajú od sedemnástich do deväťdesiatich tisíc rubľov. Koľko to stojí v zahraničí? V západných krajinách, ceny začínajú na sedem a pol tisíc eur, av USA - šesť tisíc dolárov.

Kde podstúpiť operáciu?

Najlepšie je vykonať operáciu maternicových fibroidov na špecializovanej klinike, kde sú vedúci odborníci. Laparoskopia sa vykonáva vo všetkých veľkých mestách krajiny. Ak žijete, kde nemocnica nemá potrebné vybavenie, je najlepšie ísť na operáciu na jednej z kliník hlavného mesta, predtým, ako ste ju preštudovali a preskúmali pacientov. Môže sa to uskutočniť vo verejnej aj súkromnej inštitúcii. Liečba na súkromnej klinike bude určite stáť viac. Hlavnou vecou je dostupnosť vhodného vybavenia a lekárskych odborníkov v tejto oblasti.